juli 2018

Fanzineworkshops med Ylva Oknelid!

Nu har vi våra två första öppna workshops på Fanzineverkstaden.
Kom och bekanta dig med skrivaren och övriga fantastiska maskiner i lokalen.
Kravlöst skapande och göttiga material utlovas!

26 jul 2018
Kl 18-21
Vikfanzines med Ylva Oknelid!
Lär dig allt om hur en gör vikfanzines. Ett lätt och snabbt sätt att göra egna mindre tidningar.
Facebook-event

2 aug 2018
Kl 18-21
Dragspelsfanzines med Ylva Oknelid!
Kom till fanzineverkstaden och gör dragspelsfanzines tillsammans.
Facebook-event

10 st platser, först till kvarn, gratis! Anmäl dig här.

OBS att de två workshopparna är helt oberoende av varandra. Du behöver inte gå på den ena för att kunna gå på den andra.

 

Liten Linoleumskola med Steve Nyberg


Motivet är skapat med hjälp av 3 linoleumplattor och är ett fint exempel på hur mångsidigt arbetet med linoleum är.
Detta inlägg hittar ni i sin helhet på Steve Nybergs hemsida.

Du behöver:
  1. Linoleumknivar
  2. Gummivals
  3. Linoleumplatta
  4. Papper
  5. Sked
  6. Linoleumfärg
  7. Underlägg
  8. Glas- eller plastskiva till färgen
  9. Maskeringstejp
  10. Någonstans att torka färgen
Gör såhär:

Detta var bottenplattan med den gula bakgrundsfärgen. Den var inte så detaljerad och gick därför ganska snabbt att skära ut. Som synes är både kattformen och tapetmedaljongerna markerade på ytan. Jag skrev ut tre kopior av min teckning som jag sedan överförde till varje linoleumplatta via acetontryck. På så vis får jag samma bild på exakt samma ställe på alla tre plattorna. Därefter skär jag bort olika delar – olika lager av bilden – på varje platta, så har jag fått de tre olika delarna av bilden på varsin linoleumplatta, som alla är lika stora därför blir det enkelt att passa ihop de tre olika färgerna/trycken på varann sedan.

Detta var definitivt den mest tidskrävande plattan att skära ut. Små detaljer med små mellanrum, över hela plattan. De röda medaljongerna.

Den tredje och sista plattan var också ganska knivig. Mest för detaljerna i vingarna, men eftersom det som ska vara kvar är konturlinjer var det viktigt att få dem jämna och fina men inte för tjocka.

För att trycket bättre ska fästa underlättar det att blötlägga papperen en stund. (Typ 10-15 minuter.) Då suger de upp färgen bättre. Jag har satt upp ett litet vattenbad med en glasskiva lutad mot väggen där jag hänger upp papperet en stund innan tryck för att överflödigt vatten ska rinna av. Lagom är nämligen bäst.

Jag har färg på en glasskiva som jag smetar ut i ett tunt lager med en vals. Valsen färgas då in och sedan rullar du valsen över linoleumplattan och för över färgen dit. Lagom är bäst också här och det är svårt att förklara hur mycket färg som ska användas. Det är något du lär dig känna efter. Har du för mycket färg kommer valsen inte rulla utan du smetar bara ut färgen framför valsen, och har du för lite färg fastnar det helt enkelt inget på plattan. Och du vill inte ha för mycket färg i trycket heller. Lagom, som sagt.

De två rutorna med tejp är för att passa de tre olika trycken på samma ställe på papperet. Linoleumplattan läggs i den inre tejpramen och papperet passas in till den yttre tejpramen. Det är inte helt millimeterperfekt men det är skapligt för att vara hemmatryckt.

Jag trycker en sked så hårt jag bara kan över baksidan av papperet som ligger på linoleumplattan. Lite som att skrapa en trisslott, fast med den släta, rundade delen av en sked. Runt, runt över hela bilden. När du börjar se reliefen av den utskurna bilden från linoleumplattan börjar det bli färdigt. Vänd försiktigt av papperet och låt färgen torka innan du fortsätter och gör samma sak med de övriga färgerna. Då ser det till slut ut som bilden nedan:

De två rutorna med tejp är för att passa de tre olika trycken på samma ställe på papperet. Linoleumplattan läggs i den inre tejpramen och papperet passas in till den yttre tejpramen. Det är inte helt millimeterperfekt men det är skapligt för att vara hemmatryckt.