Blogg

Stipendium till Fanzineverkstaden!

Fanzineverkstaden har tilldelats ett stipendium ur Ann-Margret Lindells Stipendiefond! Inom kategorin ”Rum för Grafik” fick vi ett stipendium på 100 000:- för vår verksamhet i Fanzineverkstaden!

Detta hjälper oss att fortsätta med vår kollektivverkstad för självpublicerande serieskapare och stötta både fanzinekulturen och serieskapare som vill testa att använda olika grafiska tekniker i sitt serieskapande.

Vi är mycket glada och oerhört tacksamma för detta!

Motivering från det konstnärliga rådet:
”Genom att bredda scenen för grafisk konst, för småförlag och för konstnärer med egen utgivning, gör de en ovärderlig insats för att bidra till ett växande intresse, både publikt och bland unga konstnärer som är verksamma inom grafikens område.”

Övriga stipendiater i år:
Malmö Artist’s Book Biennal
Grafik i Väst
Timglaset Förlag
Nina Edling
Kristina Thun
Linda Samuelsson
Olle Halvars
Tova Fransson

Grattis till alla årets stipendiater!

Skapa typsnitt ännu lättare!

Vi har haft en del workshops i hur ni skapar egna typsnitt av er egen handstil i programmet BirdFont.

Nu har vi införskaffat fler hjälpmedel där ni lättare kan skapa egna fonter och även ett rutnät för enklare komposition av layouten för bokstäver på exempelvis omslag och prints.

Verktygen heter Letter Builder och Grid Builder och består av olika penslar, symboler, former eller fonter beroende på vilket program du vill jobba i (Adobe Illustrator, Photoshop eller Procreate).
Ni hittar The Builder Bundle på alla våra datorer och våra iPads, med manualer på engelska inkluderade.
—–
We’ve had a few workshops about making your own font in BirdFont, based on your own handwriting.

Now we also have a few more tools for creating your own font, and also grids for easier creation of lettering layouts for prints, zine covers etc.

Letter Builder and Grid Builder are composed of varying brushes, symbols, forms or fonts, depending on what application you choose to work with (Adobe Illustrator, Photoshop or Procreate). You’ll find The Builder Bundle on all our computers and iPads, with manuals in English included.


Verktygen är skapade av © Ian Barnard och © Stefan Kunz som också äger all copyright till alla bilder. Mer info om verktygen hittar ni här!

Utställning & distropremiär

Fanzineverkstaden har nu haft öppet i nästan ett år och vi tyckte det var dags att visa upp en del av det material som har skapats på verkstaden.

onsdagen den 5 juni kl 17-22 är det vernissage på Hybriden för en permanent utställning där du kan se screentryck, fanzines med mera av några av medlemmarna på Fanzineverkstaden.

Detta blir också den officiella öppningen av Fosfor, vår fanzinedistro som finns på Hybridens hemsida och som nu också kommer att finnas i den fysiska butiken. Kom och bläddra i ca 150 olika titlar!

Och passa på att se den pågående utställningen Lore av CBK som kommer att sitta kvar ett tag till.

Vi bjuder på snacks och dryck.
Vi ses där!

Fanzineverkstaden drivs av Tusen Serier i nära samarbete med CBK, med stöd av Arvsfonden.

 

Exempel från år 1

För ungefär ett år sedan startade vi Arvsfondenprojektet Fanzineverkstaden. Första tiden gick mest ut på att förbereda och bygga upp verkstaden fram tills vi öppnade offentligt i somras. Här är några av de saker som gjorts hittills:

Du ser här exempel på dragspelsfanzines, bokbinderi (Best of CBA), fanzines gjorda i kopiator, fanzines med omslag i linoleumtryck, screen- och linoleumprints samt en av våra flyers.

Bli medlem och/eller kom på våra workshops och testa själv nu när vi går in i vårt andra år!

Fanzineworkshops med Ylva Oknelid!

Nu har vi våra två första öppna workshops på Fanzineverkstaden.
Kom och bekanta dig med skrivaren och övriga fantastiska maskiner i lokalen.
Kravlöst skapande och göttiga material utlovas!

26 jul 2018
Kl 18-21
Vikfanzines med Ylva Oknelid!
Lär dig allt om hur en gör vikfanzines. Ett lätt och snabbt sätt att göra egna mindre tidningar.
Facebook-event

2 aug 2018
Kl 18-21
Dragspelsfanzines med Ylva Oknelid!
Kom till fanzineverkstaden och gör dragspelsfanzines tillsammans.
Facebook-event

10 st platser, först till kvarn, gratis! Anmäl dig här.

OBS att de två workshopparna är helt oberoende av varandra. Du behöver inte gå på den ena för att kunna gå på den andra.

 

Liten Linoleumskola med Steve Nyberg


Motivet är skapat med hjälp av 3 linoleumplattor och är ett fint exempel på hur mångsidigt arbetet med linoleum är.
Detta inlägg hittar ni i sin helhet på Steve Nybergs hemsida.

Du behöver:
  1. Linoleumknivar
  2. Gummivals
  3. Linoleumplatta
  4. Papper
  5. Sked
  6. Linoleumfärg
  7. Underlägg
  8. Glas- eller plastskiva till färgen
  9. Maskeringstejp
  10. Någonstans att torka färgen
Gör såhär:

Detta var bottenplattan med den gula bakgrundsfärgen. Den var inte så detaljerad och gick därför ganska snabbt att skära ut. Som synes är både kattformen och tapetmedaljongerna markerade på ytan. Jag skrev ut tre kopior av min teckning som jag sedan överförde till varje linoleumplatta via acetontryck. På så vis får jag samma bild på exakt samma ställe på alla tre plattorna. Därefter skär jag bort olika delar – olika lager av bilden – på varje platta, så har jag fått de tre olika delarna av bilden på varsin linoleumplatta, som alla är lika stora därför blir det enkelt att passa ihop de tre olika färgerna/trycken på varann sedan.

Detta var definitivt den mest tidskrävande plattan att skära ut. Små detaljer med små mellanrum, över hela plattan. De röda medaljongerna.

Den tredje och sista plattan var också ganska knivig. Mest för detaljerna i vingarna, men eftersom det som ska vara kvar är konturlinjer var det viktigt att få dem jämna och fina men inte för tjocka.

För att trycket bättre ska fästa underlättar det att blötlägga papperen en stund. (Typ 10-15 minuter.) Då suger de upp färgen bättre. Jag har satt upp ett litet vattenbad med en glasskiva lutad mot väggen där jag hänger upp papperet en stund innan tryck för att överflödigt vatten ska rinna av. Lagom är nämligen bäst.

Jag har färg på en glasskiva som jag smetar ut i ett tunt lager med en vals. Valsen färgas då in och sedan rullar du valsen över linoleumplattan och för över färgen dit. Lagom är bäst också här och det är svårt att förklara hur mycket färg som ska användas. Det är något du lär dig känna efter. Har du för mycket färg kommer valsen inte rulla utan du smetar bara ut färgen framför valsen, och har du för lite färg fastnar det helt enkelt inget på plattan. Och du vill inte ha för mycket färg i trycket heller. Lagom, som sagt.

De två rutorna med tejp är för att passa de tre olika trycken på samma ställe på papperet. Linoleumplattan läggs i den inre tejpramen och papperet passas in till den yttre tejpramen. Det är inte helt millimeterperfekt men det är skapligt för att vara hemmatryckt.

Jag trycker en sked så hårt jag bara kan över baksidan av papperet som ligger på linoleumplattan. Lite som att skrapa en trisslott, fast med den släta, rundade delen av en sked. Runt, runt över hela bilden. När du börjar se reliefen av den utskurna bilden från linoleumplattan börjar det bli färdigt. Vänd försiktigt av papperet och låt färgen torka innan du fortsätter och gör samma sak med de övriga färgerna. Då ser det till slut ut som bilden nedan:

De två rutorna med tejp är för att passa de tre olika trycken på samma ställe på papperet. Linoleumplattan läggs i den inre tejpramen och papperet passas in till den yttre tejpramen. Det är inte helt millimeterperfekt men det är skapligt för att vara hemmatryckt.