Välkomna till Fanzineverkstaden!
Malmös första kollektivverkstad för självpublicerande serieskapare!

Vi har länge känt att Malmö fattas något. Det erbjuds så många olika tjänster för professionella kulturutövare men ofta glöms den vanliga, kreativa människan bort.

Vi ville skapa en plats för alla serieskapare som exempelvis innan, efter och mellan olika utbildningar/jobb inte har möjlighet eller råd att trycka sina serier på tryckeri eller som på annat sätt saknar tillgång till de maskiner som krävs.

Våra workshopar är fortbildande, utvecklande och till för serieskapare lika mycket som för -intressenter. Vi vill att serieskapare ska kunna lära av varandra och därför är våra workshopledare själva verksamma som serieskapare och konstnärer med erfarenhet inom olika konstformer.
Vi jobbar jordnära och omfamnar DIY-tekniker varmt. Det du lär dig hos oss kan du oftast återskapa hemma!

“Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Det finns många goda idéer för ökad delaktighet, men ofta saknas pengar. Därför finns Arvsfonden.”

Föreningar och andra ideella organisationer kan söka projektstöd ut fonden. Projekten ska vara av ideell karaktär till förmån för barn, ungdom och personer med funktionsnedsättning. Besök Arvsfonden.se för mer information!

This website is mainly in Swedish. Parts of it have English translations (that you’ll find on the individual pages) but we haven’t been able to translate all of it yet. Sorry for that. Contact us if you have questions.

Påminn mig!

Nu kan du får en påminnelse via mail när vi släpper nya workshops!
Fyll i dina uppgifter för att prenumerera.

Medlemskap

Medlemskap kostar i dagsläget 500 kr/år. Du behöver bli medlem för att få tillgång till lokalen och dess utrustning!

Ansök här

Workshops

Vi har ett väldigt brett urval av workshops och hittar hela tiden nya och roliga saker för er att uppleva! Kika in för att se vad som är på gång nu…

Läs mer

Donationer

Vi tar tacksamt emot allt hobbymaterial i användbart skick. Allt som är utvecklande för seriemediet och verkstaden är av intresse för oss!

Kontakta oss
Snabbfakta om...

Screentryck kallas också för silkscreentryck, serigrafi, tygtryck, genomtryck eller silkscreen och är en tryckteknik som bygger på att färg, med hjälp av en rakel (ett verktyg som påminner om en gummiraka), pressas genom en tunn silkes-, eller polyesterväv som är fastspänd i en ram. Även finmaskiga metallnät förekommer. En fördel med metallnät är att de håller länge, och kan användas för stora upplagor.

Schabloner täcker de partier av väven som inte ska släppa igenom färg till papperet under ramen. Schablonerna kan bestå av papper eller plast, eller av fernissa som penslats direkt på väven och sedan fått torka. I professionella tryckerier skapas schablonerna fotografiskt, och beroende på vävens täthet och schablonens exakthet kan mycket hög tryckkvalitet uppnås.

Vid screentryck kan man bara trycka en färg åt gången, men genom att trycka nya lager färg på samma papper kan den slutliga bilden ha oändligt många färger, som antingen skapats med hjälp av raster eller med heltäckande färger.
Läs mer om v år screentrycksverkstad här!

Linoleumtryck kallas också för linoleumsnitt, linotryck, linoprint är en grafisk teknik av typen högtryck.

Tekniken går ut på att man skär ut det som ska vara vitt ur en linoleumplatta som är gjort av sågspån, linolja, harts och torkmedel, som man sedan färgar in med en gummivals och trycker t ex papper eller tyg.

Linoleumtryck är en av de enklaste och billigaste tryckteknikerna och är därför väldigt populär bland konstnärer som eftersträvar det expressiva uttrycket.

Bokbinderi är hantverket att sammanfoga, vanligen tryckta, ark till en bok.
Det var ända till mitten av 1800-talet ett rent hantverk, men idag binds nästan alla böcker maskinellt.

Vi vill ta tillbaka detta hantverk och håller workshops i enklare bokbinderitekniker såsom pamphlet binding, koptisk bindning och japansk hålbindning (den sista hålls under VT 2019).

Nytt i bloggen:

Hitta till oss!

Öppettider: mån–fre, 15:00–21:00.

Ahlmansgatan 11A
21427 Malmö

Cyklar får inte parkeras precis utanför verkstaden, men det finns gott om cykelparkeringar i närheten, längs med både Ahlmansgatan och Bangatan.

Verkstaden kommer ha extrainsatta öppettider när trycket är högre kring seriefestivaler och dylikt. Även dygnet-runt-verksamhet kommer vara möjlig efter överenskommelse.